droevig nieuws uit zoo Antwerpen

08-01-2016 19:45

2016 is al slecht ingezet door zoo Antwerpen

droevig nieuws uit zoo Antwerpen na het verliezen van 2 curciale dieren.

Trieste nieuws: we zagen jaguar Zoe overleden. De dierenarts heeft haar in de nacht van 6 januari dood aangetroffen. Hoewel haar dood  niet geheel onverwacht, gezien haar gevorderde leeftijd (ze was 17), de schok is niet minder groot. In het wild leven jaguars 12-15 jaar.Ze is oorspronkelijk afkomstig uit Berlijn, waar ze werd geboren 8 december 1998, Zoe aangekomen bij de ZOO in 1999 met haar zus Zora. Die vandaag rouwt om het verlies van haar tweelingzusje maar kunnen rekenen op speciale liefdevolle zorg van de verzorgers.
Gorilla’s nemen afscheid van hun bejaarde leider Kumba
Gorilla Kumba van ZOO Antwerpen is niet meer. De laatste maanden had de imposante zilverrug erg veel problemen met zijn gezondheid. Hij verloor zijn eetlust en werd enorm lusteloos. Hij was nog maar een schaduw van zichzelf. Uit respect voor het dier en zijn welzijn en in samenspraak met de verzorgers, liet dokter Francis hem vandaag inslapen. Gorilla Kumba had een respectabele leeftijd. Hij zou dit jaar 43 jaar geworden zijn.

Mensapenverzorger Marc: “Kumba was echt aan het einde van zijn Latijn. Je kon het ook zien aan zijn blik. Hij was op. Met hartzeer nemen we afscheid. We zullen hem heel hard missen, maar we hebben ook heel mooie herinneringen aan hem.”

 

Oost en West
Kumba was een westelijke laaglandgorilla net als groepsgenoten Mambele (16j) en Kiki (8j). Victoria (47j) en Amahoro (25j) zijn oostelijke laaglandgorilla’s. Kumba was een rustige leider en werd gewaardeerd door de vrouwen. Ze hebben met z’n allen afscheid kunnen nemen van hun gestorven leider, een heel belangrijk proces voor de sociale verbanden binnen de groep. Ze doen dit door hem te besnuffelen, aan hem te voelen en hem zelfs door elkaar te schudden. Na een uurtje namen ze afstand van hem. Na autopsie door onze dokter zal zijn lichaam onderzocht worden door wetenschappers. Op internationaal vlak is er veel interesse om hem te onderzoeken om zo meer te leren over hart, de werking van organen, spieren en pezen bij mensapen.

 

Toekomstige zilverrug
Kumba was de enige man en de leider van de groep in de ZOO. Amahoro is de dominante dame. In samenspraak met de stamboekhouder (Apenheul) gaan we op zoek naar een nieuwe zilverrug die de groep vrouwen in ZOO Antwerpen kan leiden. Het zou om een mannetje gaan uit een zoo in Engeland.

Contact

simonsdierentuin simon.vanmoeseke@gmail.com